Споделено за щастието с Марина Байрактарова

Всичко в живота ни идва, когато преди това го дадем. За да получим първо се учим да го пуснем. Да споделяме наученото е същото. Само така процесът продължава да се случва. Учим се всеки ден всеки един от нас, стъпка по стъпка, докато сме сред природата, на работа, вкъщи, общувайки помежду си, докато се влюбваме или преживяваме труден момент, докато се грижим да сме здрави или подкрепяме хората около себе си.

Всеки миг, всеки дъх, всяка сълза, всяка усмивка, всяка въздишка, всяка причина и следствие, всяко сега ни носят знание и са безценни. И даването е част от процеса за събуждане на щастието, за разтварянето ни отвътре навън, за научаването на приемане, за постигането на естествения баланс.

В рубриката “Споделено за щастието ” в Judway представям хора, които комуникират активно наученото и буквално раздават своите малки тайни за радостен път, зареждат, инспирират, насърчават всички любопитни.

И днес имаме взаимното удоволствие да споделя с теб интервюто, което ни запозна с Марина Байрактарова и откъдето тръгна идеята за „ДА на себe си“.

Автор: Юлия Атанасова

Снимки: Славея Йорданова за iwoman.bg и личен архив Марина Байрактарова

КАК СЕ ОТКЛЮЧВА АВТЕНТИЧНАТА КРАСОТА?

С осъзнаване, с отваряне към нея, с движение към себе си. Със среща със себе си, с гледане навътре и спиране сравняването навън, с въображение, с упражнения, в тишина.

ТИ РАБОТИШ С МНОГО ЖЕНИ, КАК ОПИСВАШ ВДЪХНОВЯВАЩАТА ЖЕНА?

За мен е жена, която се наслаждава на живота, която познава дарбите си и с радост ги споделя на света, жена, която вибрира с естествения ритъм на живота, която е свързана с вълшебството, корените си, тялото си, която е надраснала раните си, която може да плаче и да дере, която се разширява и задълбочава, която е будна.

МОЖЕ ЛИ ВСЯКА ЖЕНА ДА Е ВДЪХНОВЯВАЩА?

Всяка жена, която е в контакт с автентичното си себе си е вдъхновяваща.

КАКВО Е ТВОЕТО ПОСЛАНИЕ КЪМ ВСИЧКИ ДАМИ?

Позволи си да блестиш, да се събудиш за вътрешния си свят и да се свържеш със силата на живота, която носиш. Позволи си да вкусваш от живота, позволи си да драскаш и да се гневиш, позволи си да желаеш, да мечтаеш. Движи се, вибрирай, танцувай, пей, рисувай, пиши, греши, бъди лоша, грешница, вещица, фея, шаманка. Упражнявай се на обич към себе си. Бъди смела да се срещнеш с раните си, за да живееш с цялото си сърце.

КАК ЗАПОЧВА ДЕНЯТ ТИ?

Понякога с прегръдка, понякога с усмивка, понякога с целувка, но винаги с отваряне на очите.

КАКВО ПРАВИШ, КОГАТО СИ ПРЕТОВАРЕНА ИЛИ ПОД СТРЕС?

Стремя се да си дам подкрепа, да си дам пространство на себе си, в което да отпусна сърцето и ума си. Обичам да си отварям на случайна страница любимата ми книга за душата “Бягащата с вълци” и да се потопя в дълбочината на думите. А понякога просто си лакирам ноктите, чета списание и си слушам музика.

12020637_10153211153957123_1069780609_o

КОЕ ТИ ДАВА ЧУВСТВО НА ПЪЛНОТА?

Моментите, в които установявам контакт със себе си, с това деликатно усещане на вътрешна сила и присъствие, в които осъзнаваш чудото на живота. Моментите на осъзната среща със себе си, в която си позволяваш да видиш красивото, цветното и многолико създание, което си.

КАКВО ЧЕТЕШ В МОМЕНТА?

“Практическа психотерапия” на Юнг и “Под сянката на Сатурн” на Джеймс Холис.

КАКВО СЛУШАШ СЕГА?

Adele – Make you feel my love

ЛЮБИМА И БЪРЗА ТВОЯ ВКУСНА РЕЦЕПТА?

Любимият ми ягодов чийзкейк: 300 грама бисквити, 1 масло 250 гр, 1 заквасена сметана, 1 сирене Рикота (250 гр), ягоди (500 гр). Натрошавате бисквитите или ги смилате в блендер и ги омесвате с маслото, което е оставено на стайна температура да омекне. Поставяте в тавичка и оформяте блат. За крема: разбивате сметаната, Рикотата и ягодите и изливате върху блата. Охлаждате в хладилника за една вечер и сте готови :) И най-важното, докато бъркате, месите, разбивате – наричайте. Наричането внася магия в живота ни, отваря ни да вярваме в силата на думите, свързвани с корените ни. Чрез него в храната вплитате част от себе си, от личната си вибрация, и така нахранвате сърцата на близките си.

Обичам думите на Айнщайн: „Има само два начина да изживееш живота си. Единият е да живееш така, като че ли не съществуват чудеса, а другият – сякаш всяко нещо е чудо“.

Някак си ми омръзна да живея като робот, посветен само на логиката и видимото. Аз избирам да наричам, да усещам вибрацията в думите, да разказвам.

КАК СЕ ГРИЖИШ ЗА СЕБЕ СИ, НЯКОИ ПРОСТИ ТРИКОВЕ, РИТУАЛИ?

Медитирам, пиша, вървя, глезя се с вкусна храна, споделям се с близките на сърцето си. Една много лесна и обична практика, която е част от живота ми е следната:

Пускам си любимата си нежна музика, поставям едната си ръка на матката, а другата на сърцето. Отпускам се, наслаждавам се на хармонията от звуци и казвам на себе си Благодаря, на живота в себе си!

КАКВО Е ЗА ТЕБ ЗАРЕЖДАНЕТО? КАК ГО ПРАВИШ?

Зареждането за мен е грижа за живота в мен, грижа за тялото ми, грижа за сърцето ми. С въображение, с отваряне към невидимото, със свързване с природата, с естествения ритъм на живота. Зареждат ме срещите с широки хора, дали под формата на книга или разговор, музика филм или картина. Всеки момент, който ми напомня за разнообразието на света и дълбочината на съществото ми. Обичам да танцувам, да пътувам, да вкусвам от живота.

ИМАШ ЛИ ВРЕМЕ ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ?

Все повече и повече.

СПОДЕЛИ НЯКОИ ТВОИ ЛЮБИМИ МАНТРИ, СЪЖДЕНИЯ.

Животът ме обича.

Само това, което може да видиш може да трансформираш.

Всеки човек има своя лична история и носи своите си рани.

12020644_10153211153997123_401380541_o

МОЛЯ ТЕ СПОДЕЛИ НЯКОИ МЪДРИ ДУМИ, КОИТО СА ОКАЗАЛИ ДИРЕКТЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ЖИВОТА ТИ ДНЕС.

„За да живеете колкото може по-близо до тайнственото диво, вие имате нужда от повече свобода, повече творчески живот, повече усамотение, повече женска компания, повече естествен живот, повече огън, повече дух, повече нови думи и идеи.“ – Клариса Пинкола Естес

„На сърцето трябва да се барабани, за да дадем живот на Жената – скелет, за да се доближим до онази, която винаги е била близо до нас“ – Клариса Пинкола Естес

„Не се свивайте, не се крийте, когато ви наричат „черна овца”, „самотна вълчица”. Онези, на които им липсва проницателност, смятат нонконформистите за чума за обществото. Но историята е доказала, че да си различен означава да стоиш на ръба, да имаш оригинален принос, полезен и смайващ за вашата култура. Ако някога са ви наричали „непокорни”, „непоправими”, „дръзки”, „лукави”, „необуздани”, вие сте на верния път. Дивата жена е наблизо.

Ако никога не са ви наричали така, все още има време. Упражнявайте своята Дива жена. Andele! И пак.“ – Клариса Пинкола Естес

„Любовта и работата на душата са неотделимо свързани. Другият не е тук, за да се погрижи за душата ни, а по-скоро да разшири нашето преживяване на душата.“- Джеймс Холис

„Не очаквай мъжът ти да те обича ПОВЕЧЕ, отколкото ти обичаш себе си.“ – Барбара Де Анджелис

„Имай кураж и бъди добра.“ – Пепеляшка

„Моята неустоимост е най-добрия подарък, който мога да дам на партньора си.“ – Чък Спезано

„Знанието носи живот за мозъка.

Чувствата носят живот за сърцето.“ – Петър Дънов

„Три неща трябват: буден ум, будно сърце и будно тяло, нищо повече.“ –  Петър Дънов

 

За Марина Байрактарова:

Марина Байрактарова е многолика личност, която със своята топлота, автентичност и харизма докосва сърцата на хиляди жени в България с посланията, практичните си насоки и групови тренинги в сферата на женствеността, любовта и връзките. Тя помага на жените да бъдат вдъхновяващи по пътя на обичането на себе си и любимите хора.

Марина Байрактарова е психолог, писателка и автор на статии в известни сайтове за жени. Тя споделя богатия си професионален и личен опит в консултантска рубрика По женски в iwoman.bg и е гост автор в dama.bg. В своята работа тя обича да съчетава древни женски практики, духовни практики, приказки и легенди, креативна визуализация, медитации, за да докосва и вдъхновява жените да събудят и да се срещнат със своята вътрешна жена, както събужда и продължава да преоткрива своята! През тренинги, видео лекции, индивидуални консултации и авторски материали на Марина, са се докоснали хиляди жени.

Всички интервюта „Споделено за щастието с“ в Judway ТУК.

*Забранено е пресъздаването на каквато и да е част от този текст без предварителното писмено съгласие на Автора.