Книга на броя: Да продължа без теб

IMG_20170323_115317Срещата ми със Силвия Салинас и да Продължа без теб се случи няколко месеца след раздялата ми с предишния ми партньор. Тази книга е балсам за сърцето, което е минало или в момента преживява раздяла. А всяка раздяла си е отделяне и избрахме точно в този брой да включим мъдрите думи на Силвия за любовта, свързването и раздялата.

♥♥♥♥♥

Когато в сърцето ни гори пламък, ние сякаш витаем в облаците…Разбира се не сме изтакани само от чувства и невинаги може да витаем в облаците; живеем също в материална форма, имаме потребности, вкусове, опасения и грижи, които влияят върху връзката. С други думи, нуждаем се също другият да се нагоди към нашите предпочитания. Наричам това условен аспект на любовта и е трудно и вредно да го пренебрегнем напълно, защото както пише в Талмуда, отпреди две хиляди години, птица и риба могат да се влюбят и дори да се оженят, но къде ще свият гнездо?

♥♥♥♥♥

Истинското предизвикателство е да може да изразиш какво ти се случва, без да обвиняваш другия, без да се защитаваш. За да постигнем това, би трябва да се откъснем, макар и за момент, от историята, която всеки от двамата си разказва, за да докаже невинността си, и да се осмелим да открием сърцето си – първо пред самите себе си и после пред другия. Какво се е случило с най-основните ми емоции? Чувствах ли се оценена? Чувствах ли се сигурна? Можех ли да се свързвам емоционално със себе си и другия? Бях ли способна да действам самостоятелно? Можех ли да се изразявам свободно? Забавлявах ли се във връзката ни?

♥♥♥♥♥

Физическото отдалечаване е важна част от процеса на една раздяла, но не е единствената. Често не е най-трудната и разбира се, никога не е началото на края. Всичко започва много по-рано и свършва много по-късно след решението за раздялата.

♥♥♥♥♥

Ти не си на този свят, за да бъдеш този, който искам да бъдеш, нито аз съм на този свят, за да се опитам да стана тази, която ти би искал да бъда. Ти си ти и аз съм аз – и съм сигурна, че отдавна споделяме едно общо желание: и двамата искаме да бъдем приети, такива, каквито сме.

♥♥♥♥♥

Как да не ни вълнува нас, жените, любовта, като знаем, че когато един мъж ни гледа с очите на любовта, когато ни желае, тялото ни се превръща в специално място, въпреки, че съществуват други, по – хубави тела, които да съзерцава. Стареенето на тялото е без значение единствено, когато има любов…

♥♥♥♥♥

Дълготрайните двойки са изградени от една разумна смесица между близост и пространство. Близост, която поражда интимност, подкрепа и сигурност. Пространство, което ни прави свободни и съзнаващи възможностите за промяна.

♥♥♥♥♥

Необходимо е да работим върху страстта, защото няма страстни неща, има страст, вложена в нещата.

♥♥♥♥♥

Научих, че в разгара на една криза, когато разминаванията се умножават, не е време да се отдалечаваме, а да се доближаваме, да навлезем заедно дълбоко в ставащото, вместо да останем само на повърхността на ситуацията.

♥♥♥♥♥

Изцелението настъпи, когато успях да установя контакт с любовта, която мъжете ми бяха дали, като започнем от баща ми, вместо да се сърдя заради онова, което не са могли да ми дадат. Изцелението настъпи, когато успях да видя нараненото дете във всички, които ме бяха обичали, включително баща ми, и да оценя онова, което ми бяха дали; тогава можах да им простя и да простя на себе си.

♥♥♥♥♥

Обичах те много.

Всичко, което ти дадох, го дадох с желание.

Ти ми даде много и аз ценя това.

Поемам своя дял

за това, което между нас беше зле,

и ти оставям твоя,

Макар, че ти благодаря и за двата.

А сега те оставям на спокойствие…

♥♥♥♥♥

Благодаря ти Силвия!

С обич,

Марина

 

Следва: МЕДИТАЦИЯ ПУСКАМ ТЕ…

Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn

Вашият коментар