Книга на броя

Книга на броя: Даровете на (не)съвършенството

IMG_20170225_130659Спомням си, че в миналото не помнех имената на авторите на книгите, които харесвах, даже да си призная, сякаш не бяха и значими. Важно беше написаното от тях. Днес е различно. Днес, за мен книгата е интимна среща между мен и автора и. Благословена съм, че имам срещи, които ме докосват в дълбочина и ми дават толкова много. Такава е срещата ми с Брене Браун в книгата и Даровете на (не)съвършенството. Замислих се, че мъжете и жените може да сме с различни мозъци и с различни генитали, но споделяме имането на сърце. По сърцата си приличаме! По топъл, забавен и истински начин, Брене ни разказва как да живеем живот с цялото си сърце.

♥♥♥♥♥

Коренът на английската дума  за смелост courage е cor – което на латински значи сърце. В една от най-ранните си форми думата кураж е имала съвсем различен смисъл от днешния. Куражът първоначално е означавал „да казваш всичко, което е на сърцето ти“.

♥♥♥♥♥

Дефинирам свързаността като енергията, която съществува между хората, когато те се чувстват виждани, чувани, ценени; когато могат да дават и получават без осъждане; когато извличат поддръжка и сила от взаимоотношението.

♥♥♥♥♥

Да практикуваме смелост, състрадание и свързаност означава да погледнем живота и хората, около нас и да кажем: „Участвам напълно“.

♥♥♥♥♥

Изграждаме любовта, когато позволяваме на другите да видят и опознаят нашия най-уязвим и силен АЗ и когато се отнасяме с доверие, уважение, доброта и обич към духовната връзка, израстваща в този процес. Любовта не е нещо, което даваме и получаваме, тя е нещо, което ние подхранваме и отглеждаме, връзка която може да се изгради между двама души, когато съществува във всеки от тях: можем да обичаме другите, само толкова, колкото обичаме себе си.

♥♥♥♥♥

Ако искаме да живеем и да обичаме с цялото си сърце и ако искаме да подхождаме към света от позиция на личната си стойност, трябва да говорим за нещата, които ни пречат – особено за срама, страха, уязвимостта.

♥♥♥♥♥

Перфекционизмът не е самоусъвършенстване. В сърцевината си той е опит да се спечели одобрение и приемане. Здравословният стремеж е фокусиран върху нас самите: Как мога да се усъвършенствам? Перфекционизмът е фокусиран върху другите: Какво ще си помислят те?

♥♥♥♥♥

Всички интервюирани, които твърдяха, че животът им е изпълнен с радост и се разглеждаха като радостни, активно практикуваха благодарност и приписваха радостта си именно на това.

♥♥♥♥♥

Ние сме нация от изтощени и свръхстресирани възрастни, които отглеждат претоварени деца. Кажете „не“ днес. Изправете се срещу системата. Махнете нещо от списъка си вместо него сложете: „Да си дремна следобед“.

♥♥♥♥♥

Ироничното в случая е, че онова, което ни изтощава, е усилието да избягаме от чувството за изтощение. В нашия все по-сложен и тревожен свят имаме нужда от повече време, за да правим по-малко неща.

♥♥♥♥♥

Ще се чудите как така се чувствате едновременно много смели и много уплашени. Поне аз се чувствам така през повечето време… смела, уплашена и много, много жива.

♥♥♥♥♥

Благодаря ти, Брене!

С обич,

Марина

Следва: ЖЕНАТА, КОЯТО КАЗВА ДА НА ТВОРЧЕСТВОТО

Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn

Вашият коментар