Любопитно по темата на броя – блиц интервю

Любопитно по темата на броя – блиц интервю

Темата на настоящият ни брой, така посветена на мъжкото и женското в мен, ме мотивира да се замисля за същото и у мъжете. Оценявайки достойнствата на моята не само женска, но и мъжка енергия, отворих нови хоризонти в съзнанието, комуникацията и отношението си и към мъжете. Запитах се а при тях така ли е? И те ли притежават и от двете и тогава има ли нещо, което ние жените пропускаме в ефективния си контакт с тях?

Потърсих отговорите от най-подходящия за тази област събеседник, Димитрина Митрева, психотерапевт, която е днешния специален гост в рубриката „Любопитно по темата на броя“

Приятно четене,
Юлия Атанасова

16935455_10155058793104921_874184034_o

Димитрина, в най-новият ви проект ”Алгоритъм“ работите с мъже, помагате им да общуват и да имат здравословни отношения с жените. С какво положително ви изненадват и очароват представителите на мъжкия пол?

На първо място се откроява желанието им да търсят, да се осъвършенстват, да откриват начини, с които да са по-добри в личния си живот и връзките си, а не само в професионалното си развитие. Напоследък прави впечатление любопитството им към дълбочината на женската същност. Има моменти, в които си казват “Ооо, сега разбрах, защо до сега това не ми се получаваше!“, готови са да се учат от грешките си по отношение на жената и това за мен е впечатляващо.

Хората сме много различни, би ли споделила в няколко примера плюсовете, характерни за различните типове енергии мъже?

Има мъже, които са по-властни и контролиращи по природа. Силните им  страни се крият в това, че жената в тяхно присъствие се чувства много обгрижена и може изцяло да бъде в женската си енергия. Има по-творчески мъже, който са романтични, поетични натури и от комуникацията с тях жената се чувства като в приказка, изживявайки романтиката в отношенията по много неподправен и естествен начин.  Има интелектуалци и с тях разговорите са интересни и безкрайно обогатяващи. Разбира се има и мъже, които могат да дарят жената с много ласки, да я накарат да се чувства секси и желана във всеки един момент от нейното ежедневие. Комбинацията от тези типове създава мъжа от нашия алгоритъм – „ловецът“. Този, който знае какво иска и как правейки жената щастлива да го постигне.

Кои ценности и качества, според теб, жените е хубаво да ценим и мотивираме повече у мъжете?

Мъжете и жените не са много различни в очакванията си от човека до себе си. И двата пола искаме грижа, подкрепа, отдаденост… Често жената, завладяна от идеята за съвършена и абсолютна любов, не оценява достатъчно жестовете, които мъжът прави за нея, концентрира се върху това какво не е получила и пропуска да отчете всички прекрасни малки жестове от негова страна, неговото старание. Ако обаче успее да го направи той ще се почувства мотивиран, ще иска отново и отново да я кара да се чувства доволна, защото така той усеща своята значимост. В „Алгоритъм“ обсъждаме поведението основно във външна среда –  дамите биха били малко по-мили, ако си дадат сметка колко смелост се изисква от един мъж да ги заговори, да им направи комплимент. Бих се обърнала към всички – момичета това е нещо хубаво, човекът е любезен и ви прави комплимент, може поне да се усмихнете.

Как твоите Ин и Ян се проявяват положително и ти помагат в ежедневието?

Аз съм човек с много и различни житейски роли, в които по балансиран начин се преплитат и мъжката и женската енергия. Често обичам да казвам, че имам най-изумителната професия – хората ми заплащат, за да научавам важни уроци всеки ден, друг път болката и човешкото страдание са тежки за преглъщане. В работата си често използвам и двете енергии – мъжката, за да вдъхна сила и увереност и женската, за да проявявам съпричастност и емпатия. В личния си живот съм по-скоро Ин – кокетна, инатлива, понякога дори малко безпомощна. Важно е да осъзнаваме в коя ситуация коя енергия използваме и да я направляваме, а не енергията нас. Може би и за това любимата ми мисъл на Юнг гласи: ”Докато не направите несъзнателното съзнателно, то (несъзнателното) ще ръководи живота ви и ще го наричате съдба”.

16930869_10155058793109921_1411290622_o

Димитрина Митрева е психотерапевт с магистратура по „Клинична и консултативна психология“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Завършила е основен курс по „Хипоноза и Хипнотерапия“ към „Българската Асоциация по Приложна Психология“ и „Българската Асоциация по Хипноза“, където е обучител от 2008 г. Завършила е ниво за психодрама терапевт към Института по психодрама, индивидуална и групова психотерапия „Бернхард Ахтерберг“. Към момента е управител, психотерапевт, психодрама терапевт и хипнотерапевт в „ДИА – център за психологическо консултиране и групови тренинги“, гр. София. Води практика по хипноза на студенти от магистратурата по „Клинична и консултативна психология“ в Софийски университет „Св.Климент Охридски“. Миналата година, с още две дами психолози, разработва обучителната концепция за мъже „Алгоритъм“, която представлява съвкупност от успешни техники и умения за флирт и комуникация, базирани на психологията и статистически проучвания за жената и нейните предпочитания относно мъжкия пол.

Следва: КНИГА НА БРОЯ

Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn

Вашият коментар