Умееш ли да даваш на себе си?

Умееш ли да даваш на себе си?

 

2016-10-26-19-17-32Намирам се в едно от любимите ми места в София, на прекрасната улица Витошка. Виждам през високите прозорци забързаните хора, романтичните улични лампи и един есенен кестен. Пия уникално капучино, точно както го обичам, да усещам кафето. Музиката е романтична, Ерос Рамацоти. Не бързам. Наслаждавам се на щастието да съм в толкова любими за мен дейности. Усещам, че давам на себе си, това, което обичам, това, което събужда в мен чувства на лекота, творчество, вдъхновение. Мисля си, че това е най-подходящата атмосфера да пиша за даването на себе си.

Един от ценните подаръци, които всяка жена може да си направи е да познава вътрешната себе си в дълбочина. Да знае с какво се храни душата и и да бъде любяща и грижовна към себе си, да си го даде. По време на обучението ми за терапевт, преминахме през медитация, която започваше с осъзнаване на сетивата си: какво виждам, какво чувам, какво докосват ръцете ми, след това се насочвахме към тялото си отвътре, към сърцето и емоциите си, към мислите си и след това към цялостното ни усещане за себе си и на финала се включиха другите и как усещаме отношенията си с тях. Разбрах, че толкова често съм насочена навън, в контакта, в обмена да се науча да получавам от другия, че пропускам да погледна, да почувствам как давам на себе си.

Да давам на себе си не означава, че нямам нужда от другия, означава, че мога да разпозная от какво имам нужда, разбирам, че имам свои, лични желания. Важна съм си.

Ценно ми е да се чувствам подхранена. Интересувам се как се чувствам, питам се, присъствам за себе си. Грижа се да си давам това, което е важно за мен, не се срамувам от нуждите си.

Не се срамувам от нуждите си.

Приемам ги.

Грижа се за тях.

До скоро си мислех, че една от големите трудности на жените е получаването, но всъщност осъзнах, че даването към себе си от теб самата е също толкова трудно.

В природата майката посвещава много време да научи малкото си да е способно да се грижи за себе си, да умее да откликва на нуждите си, защото само така може да бъде силен родител и партньор.

Често обаче, ние сме научени да се срамуваме от нуждите си, да изискваме или просим от другия, това от което се нуждаем, да даваме на другите, дори когато не искаме или не са ни помолили. Чувстваме се изморени, изоставени, ядосани, постепенно обричаме на глад и огризки най-близката си връзка, тази със себе си. И някак си е разбираемо да настояваме другия да се грижи за нас, да компенсира за нас. Не сме се научили да се грижим за себе си и разчитаме на тези около нас. Да разчиташ само на другите да те хранят обаче включва и много време на глад, когато те не са на разположение, хранят себе си или също са изморени.

Жената може да е външно любезна и дори цинична, ала вътрешно да кърви. Клариса Пинкола Естес

Помни, че никога не е късно да бъдеш любяща майка на себе си и да поливаш корените си с разбиране, подкрепа, възхищение. Време е да се научим да храним и себе си, да отворим вътрешната си способност да създаваме сигурност във вътрешния ни дом, да застанем зад себе си и да си обещаем да откликваме на своите желания и нужди. Избираме да ги ценим първо ние, преди да искаме да ги цени някой друг.

Запитай себе си как може да увеличиш грижата към себе си. Как може да откликваш повече на вътрешните си желания и копнежи?

С обич,

Марина

Марина Байрактарова е Любовен психолог. Провежда тренинги и индивидуални консултации с работещи практики,чрез които помага на развиващи се и сърцати жени да се свържат с дарбите, силата и красотата си, за да се чувстват ценни, красиви, обичани, за да имат повече свързване, взаимност и обич в отношенията с мъжа до тях, където той ги обсипва с внимание и нежност и обожава жената в тях.

Искаш ли да извървиш пътя на жената, която има болезнени отношения с мъжа до себе си, привлича мъже, които не я уважават, не са отдадени или готови, до жената, която има мъж, който я вижда, който е отдаден, любящ и с който се чувства #ценнакрасиваобичана. Добре дошла на вечерната ми лекция. За детайли последвай линка.

Следва: ГРЕШКИТЕ, КОИТО ДА НЕ ДОПУСКАШ С МЪЖЕТЕ

Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn

Вашият коментар